Wachten op Godot: over bubbels, overhitting en crashes

In de ECB Financial Stability Review, May 2021  van enkele weken geleden verscheen het woord "exuberant" liefst 7 keer - blijkbaar is de Europese Centrale Bank (ECB) bezorgd over de overwaardering van een aantal financiële markten - zitten we aan de vooravond van een plotse correctie?



Ook de "stock market cap vs GDP" ratio (waarschijnlijk meer bekend als de Buffett indicator - vernoemd naar Warren Buffet) lijkt aan te geven dat we in zogenaamd "bubble territory" zitten - zie hieronder voor de US. Wat nu?

Het is wel interessant om de ECB te zien waarschuwen voor een fenomeen dat ze gedeeltelijk zelf veroorzaakt hebben door hun politiek van kwantitatieve verruiming ("quantitative easing" of QE). QE is de nieuwe zwarte magie van centrale bankiers om hun beleidsdoelstellingen (inflatie beheersen, werkgelegenheid stimuleren, ... de accenten lijken te variëren volgens het tijdstip of het land) te realiseren. Er bestaat echter nog steeds geen echte consensus tussen economen over hoe QE exact werkt en hoe groot de impact is - luister zeker ook eens naar Money Talks: The QE quandary (Economist Radio) om meer achtergrond te krijgen rond QE.


De ECB staat hier niet alleen - de cumulatieve balans van de G4 - de US FED, Bank of England, Bank of Japan en ECB zijn de voorbije jaren ook in grootte toegenomen.


Ook onderstaande grafiek wijst op een oververhitting van de markt.


Een oververhitting die gedeeltelijk gedreven wordt door een toename van margin debt (geld dat beleggers kunnen "lenen" van hun beursmakelaar).



Om eerlijk te zijn, denk ik echter - zelfs niet met bovenstaande bubbel indicatoren - niet dat het een goed idee is om op dit moment je portfolio volledig te liquideren aangezien het moeilijk is (of quasi onmogelijk) om een crash correct te timen. 

Wachten op een heftige terugval, is zoals Vladimir en Estragon die wachten op Godot. Het probleem is niet alleen timing maar ook de manier waarop de beurs terug in een bear market terecht komt - zoals de salami crash van 2000-2002 waarbij er maandelijkse een kleine daling was. 

Corné van Zeijl  gaf eind Februari 2021 nog een interessante quote mee in  Wachten op de crash (fd.nl): "Een bekend gezegde luidt dat je meer verliest met het wachten op de crash dan met de crash zelf. Het beste advies is dan ook gewoon niets doen."

Niets doen, lijkt me echter overdreven. Misschien is het wel tijd om de verschillende aandelen die je in portefeuille hebt, eens goed tegen het licht te houden en te focussen op kwaliteitsaandelen - een aantal goede artikels rond hoe best kwaliteitsaandelen selecteren kan je vinden op de blog van Chess Capital.

Referenties:

Comments

Popular Posts